14 Mayıs 2010 Cuma

Kuantum Modacisi

Türkiye yeni bir yaratıcı zekayla tanışıyor.

Kuantum tasarimcisi Aslı Jackson Türkiye’de…

12 yıl İngiltere’de yaşayıp, ürettikten, tasarladıktan ve dehasını geliştirip dünyayla paylaştıktan sonra Aslı Jackson şimdi Türkiye’de…

Aslı Jackson, içindeki yaratma coşkusu hiç tükenmeyen biri. Yaratıcılığını sürekli hayata geçiriyor, hayatını yaratıcı sürecin bir parçası olarak yaşıyor.

Tasarımları giysiden mobilyaya, resimden ayakkabıya, şapkadan aksesuarlara hep dünyaya bambaşka bir bakışın yansımaları. Çoğu zaman, tek başına dikkat çekici olmayan parçaları birleştirip göz alıcı bir ürüne dönüştürüyor. Yaptığı tasarımlarla günümüzün kuantum dünyasında sanatsal bir duruş sergiliyor.

Aslı Jackson yaptıklarını tarif ederken, bir başka dünyadanmış gibi görünse de, yaptıklarıyla dünyayı daha iyi anlamamız gerektiğinden söz ediyor: “Onu tüketmek yerine, dünyayı ve üzerindeki hayatı yeniden canlandırmak için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız”…

“Hayatımız parçacıklardan oluşuyor. Birbirine bağlı, birbirinden uzak, kopuk, ilişkisiz… Her ilişkisizlikten bir ilişki, her ilişkiden bir parçalanma yaratmak mümkün.

Parçaladığımda da, birleştirdiğimde de karşıma yeni bir serüven çıkıyor. Yeniden yapmak, baştan yapmak, yok etmek, artık hepsi bir arada. Dünyayı tarih boyunca atmosferin dışından seyretseydiniz aslında işlerin hep böyle olduğunu görürdünüz. Moda tasarımı için de aynı şey geçerli.

Kuantumda her yerde ve her zamandasınız. Bundan daha heyecan verici bir şey düşünemiyorum.”

Aslı Jackson adı bile birbiriyle ilgisiz parçaların mükemmelen birleşebileceğini göstermiyor mu?

“Tasarım, varolana yeniden ve yeniden bakmaktır. Onu yeniden ve yeniden görmek. Varlığı en özgür haline dönüştürmektir. Özgürlüğü herkes için ulaşılabilir ve üretilebilir hale getirmek için, tasarım yapılır. Güzelliği beş duyudan bağımsızlaştırmak için tasarım yaparız. Ruhumuzdan çıkan küçük, başka, başka ruhlara dokunup onlara katılabilen ruhlar yaratmak için”

ASLI JACKSON kimdir?

Istanbul’da doğdu. 5 yaşında teyzesinden esinlenerek ilk kez dikis dikme heyecanı ile tanıştı. Istanbul’da liseyi bitirdikten sonra İngiltere’ye gitti. Şimdi sanatın sınırsızlığını ortaya koyarcasına, şarkı söylüyor, resim yapıyor, dans ediyor, tasarlıyor.

Aslı Jackson, University of the Arts, St. Martins’den moda tasarımcısı olarak mezun oldu. London College of Fashion’da Yüksek Tasarım Bilgisi okudu ve akademisyen olarak çalıştı. Ardından kendi atölyesini kurdu.

2003’te Vivien Westwood’un ilkbahar yaz koleksiyonunun hazırlanışında ünlü modacının asistanlığını yaptı.

2005’ten itibaren kendi tasarımlarını cesitli butiklerde 172 boutique, bricklane, browns focus da tasarimlar window exhibition.

Ünlü sanat galerisi Harringey Arts’ta yürütülen çeşitli sanat projelerinde art direktörlük yaptı, proje yonetimlerini üstlendi.

Mercedes sanat galerisinde kişisel performance sergi 2008 HA!manifesto kukla kiligina girmis insanlar aslinin kiyafetlerini fizik tiyatrosu olarak sundu.

Müzik projesi heliocentrics cinematic orkestra solistligi, dans projesi

Aslinin diyarindaki harikalar

İngiltere’de yayinlanan Woman/Kadin dergisinde moda editörlüğü 2006 Sanat merkezinde yaratici geridonusum 2007-2008 atölyesi koordinatörlüğü,

Arcola tiyatrosunda yine kostum atolye calismalari, 2008

Alexander McQueen ve Shelly Fox ve Madonna ve kylie minouge giydiren avustralya li modaci Lyall Hakarain moda evleri ve endüstrisine hizmet veriyor.

2009 yılında Türkiye’ye dönen Aslı, Galatasaray’da, Bostanbaşı Caddesi’nde açtığı atölye mağazasıyla İstanbul’a yeni bir heyecan getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder